Főoldal Ajánlatkérés Cégünkről Kapcsolat WEBÁRUHÁZ

Bosch háztartási készülékek története

 

Robert Bosch egy német kis városban, Albeckben született. Miután befejezte mérnöki tanulmányait 27 évesen megnyitotta Stuttgartban a Finommechanikai és Elektrotechnikai műhelyét.


1898

Nagy-Britanniában megnyílt az első külföldi képviselet, majd 11 évvel később megnyílt az első külföldi gyártóhely az USA-ban.


1933

1993-ban elindul a háztartási készülékek gyártása, melynek első terméke egy Bosch hűtőszekrény volt, amelyet 1958 a mosógép, 1964-ben a mosogatógép követet.


1942

1942-ben meghalt Robert Bosch 80 éves korában.

 

Háztartási készülékek története:

1933

Új formavilágot teremtettek az első Bosch hűtőszekrény tervezői, mikor a Lipcsei Tavaszi Vásáron bemutatták a hengerformájú, 80 kg súlyú készüléket. Egy másik kerek dolog is bemutatkozik az év során. Koppenhágában felszerelik az első közlekedési lámpákat.


1949

A kidomborodó formák jó hangulatot keltenek. A kitűnő Ludwig Erhard lesz a fiatal Szövetségi Köztársaság első gazdasági (csoda-) minisztere, a Bosch pedig elkezdi a domborított hűtőszekrények gyártását.


1950

Kitűnő időzítéssel az élelmiszerhiányos időszak végén vezeti be a Bosch az első konyhagépet. Az év elejétől indul be a márkajelzés nélküli készülékek szállítása legnagyobbrészt az NSZK területein.


1956

Van aki hidegen szereti: III. Rainer, Monaco hercege feleségül veszi a hideg szépségű Grace Kelly-t, a Boschnál pedig legördül a futószalagról az 1.000.000-ik hűtőszekrény.


1958

Góóóól! A Bosch első mosógépe telitalálat, a focivilág pedig új felfedezettjét ünnepli. A Svédországban megrendezett világbajnokságon a 17 éves, brazil Pelé egymás után lövi a gólokat.


1960

A fagyasztószekrények és fagyasztóládák új dimenziókat nyitnak az élelmiszerek tárolásában. A tréfáskedvű időjárás azonban különösen hideg téllel lepi meg a világot ebben az évben. A svájci La Bervine területén mínusz 30 fokot mérnek, amely hidegrekord Európában.


1962

Összekeveredik a világ: Ékszereket árusít a Bosch. Mialatt Audrey Hepburn az Oscar díjas "Reggeli Tiffanynál" c. filmben megdobogtatja a német közönség szívét, a Bosch piacra dobja a világ első beépíthető sütőjét, amely funkcióján túl minden konyhának ékszerévé válik.


1964

Az első Bosch mosogatógépek meghódítják a háztartásokat. A Beatles meghódítja a slágerlistákat. A gombafejű társaság dalai betöltik az amerikai slágerlisták első öt helyét. Még soha nem fordult elő ilyesmi korábban.


1972

Mint a futószalag, úgy dolgozik az első, folyamatos programlefutású mosó-szárító automata. Ugyanebben az évben gördül le a futószalagról a 15.007.634-ik Volkswagen "bogár", amely ezzel a darabszámmal túlszárnyalja a Ford híres T-modelljének teljesítményét, így a valaha épített legsikeresebb konstrukcióvá válik.


1978

Reinhold Messner és Peter Habeler lélegzetelállító teljesítménnyel kápráztatják el a világot. A történelemben elsőként hódítják meg a Mount Everestet oxigénpalackok, vagy más "technikai trükkök" bevetése nélkül. Ezzel szemben a Bosch nem takarékoskodott a technikai trükkökkel: A multifunkciós karral felszerelt elektromos háztartási robotgép világújdonságként került a piacra.


1984

Sokoldalú sztárok: Megjelenik Európában az első kisméretű kombinált mikrosütő, grillez és főz. Carl Lewis sprintel és ugrik. A könnyűatléta a los angelesi olimpiai játékokon négy aranyérmet szerez 100 méteres, 200 méteres futásban és 4 x 100 méteres váltóban ill. távolugrásban.


1987

Egy kis csevely a mosógéppel? A Bosch lehetővé teszi és megalkotja az első teljesen automata mosógépet szövegkijelzővel és a mosószer-takarékos adagolóval. Egy kis csevely Gorbacsovval? Matthias Rustnak ez elsőre sikerült. Ő volt az a pilóta, aki Cessna típusú gépével a moszkvai Vörös téren landolt.


1989

November 9-én ledől a Berlini fal. A kelet-nyugati megosztottság megszűnésével újra egyesül a németség. A hűtőszekrények életében is új korszak kezdődik. A 0°C-os frissentartó technika segítségével az élelmiszerek kétszer hosszabb ideig megtartják frissességüket.


1996

Bearanyozott ötvenesek. Az Egyesült Nemzetek az UNICEF fennállásának fél évszázados fennállását ünneplik. A Bosch újra felfedezi az ötvenes évek klasszikus hűtőtípusát.


1997

Intelligens készülékek! A Deep Blue névre hallgató szupercomputer legyőzi Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. A Bosch által szabadalmaztatott Thermo Control pedig margóra teszi a mesterszakácsokat. A üvegkerámia főzőlapon elhelyezett infravörös érzékelő egészen pontosan méri az edény hőmérsékletét. Ily módon a főzési folyamat teljesen automatikusan, a legjobb mesterszakácsot is megszégyenítő pontossággal szabályozható.


1999

200 kilométer hosszúságú dugó alakul ki a dél-német autópályákon a teljes napfogyatkozást követően, az utakat elözönlik az egynapos turisták. Ezzel szemben bőséges helyet kínál a 6 kg töltősúlyú Maxx mosógép forgódobja. Ez 20%-os kapacitásnövekedés a megszokotthoz képest. A 30 cm széles betöltőnyílás szintén tágas teret biztosít berakodáskor


2002

2002 január 1. 12 europai ország bevette a közös pénzt, az EURO-t. Ezzel párhuzamosan 3 innovációval örvendezette meg a világot a Bosch: a QuatumSpeed, amellyel akár 70%-kal lehet csökkenteni a főzési időt, az AntiBacteria ezüst bevonat, amellyel a hűtők belseje tökéletesen higiénikus és a GlassProtect rendszert, amely kíméletesen tisztítja még a legkényesebb üveg poharakat is.


2009

Megválasztják a Barack Obama-t az USA első fekete elnökét. Ugyan ebben az évben a Bosch bevezeti új beépíthető termékcsaládját, amely egységes megjelenésével új dimenztiót nyit a konyhában. Az AutoPilot 68 sütőprogrammal 68 különböző ételt készíthetünk el egyetlen gombnyomással.