Főoldal Ajánlatkérés Cégünkről Kapcsolat WEBÁRUHÁZ

Bosch gyújtógyertyák

A Bosch Bambergi üzemében nemrégiben került le a futószalagról a tízmilliárdodik gyújtógyertyája. Ezzel a Bosch több gyújtógyertyát állított elő, mint bármely más vállalat a világon. A Bosch gyújtógyertyák túlnyomó része – nyolcmilliárd darab – az 1939-ben alapított bambergi üzemben, fennmaradó része pedig a világ más részein működő üzemeinkben készült. A gyújtógyertyák egymás után illesztve több mint 560 000 kilométer hosszú láncot alkotnának, amely mintegy 14-szer érne körbe az egyenlítő mentén. Száz évvel ezelőtt a Bosch még csupán néhány száz gyújtógyertyát gyártott évente, ma azonban már több mint 300 milliót állít elő világszerte. A Bosch gyújtógyertyák gyártása a bambergi üzemhez igazodik, amely a Bosch összes gyújtógyertya üzeme számára meghatározza a gyártási szabványokat. A helyi piacok és a gyári beszállítás számára Indiában, Brazíliában, Kínában és Oroszországban működő üzemekben is gyártanak gyertyákat, mindenütt a Bosch világszerte érvényben lévő minőségi szabványainak megfelelően.

 10 milliárd Bosch gyertya – a gyújtógyertyák történetének mérföldkövei 

1927: a Bosch bevezeti a „hőérték“ fogalmát, amely mind a mai napig a gyújtógyertyák hőterhelésének szabványmértéke (fontos a motorhoz való optimális
illeszkedés szempontjábó1939: a bambergi gyújtógyertya-gyár megalapítása
1953: a Bosch kétanyagú középelektródás gyújtógyertyáját sorozatgyártásban szerelik be a „szárnyasajtós“ Mercedes Benz 300 SL-be; előnyei a biztosabb hidegindítás és a hosszabb élettartam
1968: a bambergi üzem legyártja az egymilliárdodik gyújtógyertyát 
1976:a kétanyagú középelektródás gyújtógyertyák („thermoelasztikus” gyertyák) nagybani sorozatgyártása
1980-as évek: a gyújtógyertyák hozzáigazítása a megváltozott üzemanyagokhoz és a tisztább, takarékosabb és hatékonyabb motortechnikához (ólommentes benzin, katalizátor, négyszelepesek, szegénykeverékes motorok, közvetlen benzin-befecskendezés stb.)
1983: a Bosch az első és mindmáig egyetlen olyan gyújtógyertya-gyártó, amely bevezeti a szinterezett platina középelektródával ellátott gyújtógyertyákat. A platina középelektródák és a nemesfém-bevonatú összekötőanyagok messze 60 000 kilométer fölé, speciális alkalmazásoknál akár 100 000 kilométer fölé növelik a gyújtógyertyák élettartamát. 
1991: a Bosch légkúszószikrás gyújtógyertyájának bevezetése, amely gyakori rövid távú autózás esetén is megakadályozza a koromlerakódást, a gyújtás-késleltetést vagy -kimaradást.
1995 a nikkel-ittrium elektróda-alapanyag növeli a gyertyák élettartamát 
2000 A Bosch az első rétegfeltöltős, különösen takarékos közvetlen benzinbefecskendező rendszerhez optimálisan hozzáigazított gyújtógyertyákat vezet be a piacra (az egész Bosch-rendszer)
2002. január - 100 éves a Bosch gyújtógyertya
2007. április - Elkészül a Bosch 10-milliárdodik gyújtógyertyája    

A Bosch-gyertyák alkalmazási területei:
Gépjárművek, motorkerékpárok és robogók, haszongépjárművek, csónakmotorok és jetski, kerti és erdészeti berendezések, nagy gázmotorok, áramfejlesztők, vízszivattyúk, kismotorok